State Grid Corp of China wereldgigant in centrales op steenkool

Steeds weer rijst de vraag of State Grid Corp. of China een producent is van elektriciteit of niet. Volgens een rapport van SSEE (Oxford University) is State Grid de 13de grootste producent ter wereld van elektriciteit op basis van steenkool.

De vraag of State Grid een producent is van elektriciteit vormt een belangrijk element in het debat over de opname van een nieuwe partner bij Eandis. Volgens het Decreet Intergemeentelijke Samenwerking (DIS) kan in de intercommunales voor energie een private partner opgenomen worden op voorwaarde dat het niet gaat om een producent of leverancier van elektriciteit of gas.

Het rapport Stranded Assets and Thermal Coal (London, January 2016) van de Smith School of Enterprise and the Environment (SSEE) van Oxford University graaft naar de omvang, de verdeling en het milieu-impact van op basis van steenkool geproduceerde elektriciteit.

Volgens het rapport staat State Grid op de dertiende plaats in de wereldranglijst. De groep produceerde 97.603 GWu (Gigawatt uur) in haar kolencentrales, met een vermogen van 22.218 Mega Watt. (Zie tabel 2 op pagina 13 en tabel 61 op pagina 171)

De groep beschikt over 44 centrales die op steenkool draaien. Volgens het rapport bedraagt de gemiddelde «carbon intensity per kWh » 1029 eenheden. Daarbij schiet State Grid de carbon intensity van zijn directe collega’s op de ranglijst ver voorbij (tabel 64 op pagina175).

(Pvl)

Voor meer informatie zie op:

http://www.smithschool.ox.ac.uk/research-programmes/stranded-assets/satc.pdf

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *