De verschillende « marktwaarden » van Eandis en de gevolgen

Op de laatste informatievergadering van Eandis in Leuven (13 september) kwam er interessante informatie vrij over de « marktwaarde » van Eandis. Volgens een topkader van Eandis bedraagt die marktwaarde 3,5 miljard Euro. Maar volgens diezelfde topman schat de (eventuele) nieuwe Chinese partner de marktwaarde op wel 6 miljard euro. Interessant of riskant?

Na niet aflatende vragen van gemeenteraadsleden over de marktwaarde van Eandis kwam er op de informatievergadering van 13 september in Leuven meer duidelijkheid. Tot dan toe was er over die marktwaarde weinig gezegd.

Dat is nochtans van vitaal belang, want bij een uitstap van State Grid kan in bepaalde situaties terugbetaling geëist worden tegen “marktwaarde”.

Na een herhaalde vraag van een gemeenteraadslid kwam het volgende antwoord van Eandis zelf:

Volgens Eandis is de marktwaarde ongeveer 3,5 miljard euro. Want wij waarderen die 14 % participatie van State Grid tegen 484 miljoen euro. Dus is het geheel ongeveer 3,5 miljard euro.

Maar ook:

De Chinese partner waardeert de 14 pct. van hun participatie aan 830 miljoen euro. Dus is volgens hen de marktwaarde van Eandis ongeveer 6 miljard euro.”

De consequenties hiervan zijn ernstig.

In het geval van een uitstap tegen marktwaarde kunnen er twee versies van die marktwaarde opduiken.

De hoogste versie van de marktwaarde zou wellicht die zijn van State Grid (in het geval die zijn inbreng terugeist). De financiële eis zou daarmee kunnen oplopen van 484 miljoen euro tot . . 830 miljoen euro.

De uittrede tegen marktwaarde doet zich voor in geval van een schending van de minderheidsrechten van State Grid. Dit kan zich voordoen wanneer minderheidsbelangen werkelijk geschonden worden, maar ook bij een verandering van wetgeving die State Grid interpreteert als een schending van zijn belangen.

Die marktwaarde zal ook ingeroepen worden bij alle situaties van verkoop aan derden, wanneer die gevolgd wordt door een putoptie op Eandis Systeem Operator (toegelaten vanaf 9 november 2024).

Daar komt bij dat een geschil over de interpretatie van de marktwaarde (een essentieel element van de Toetredings- en Deelnemers Overeenkomst – TDO) mag beslecht worden door een private rechtbank of arbitragecommissie (zie clausule 27.2 van de TDO).

Dat is een vergelijkbare procedure als de “Investor-State Dispute Settlements (ISDS)” zoals die zouden opgenomen worden in het TTIP (Trans Atlantic Trade and Investment Partnership, het voorgestelde verdrag over handel en standaarden tussen de EU en de USA).

Vele gemeenten hebben zich al fel gekant tegen een dergelijke procedure in het kader van het voorgenomen TTIP.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *