Ook Bart Tommelein tegen opname State Grid in Eandis

Tommelein bedenkt zich: ernstige vragen bij Chinese Eandis-deal

De Morgen – 24 september — EVM – Bron: VRT, Belga

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is er niet langer voorstander van dat het Chinese staatsbedrijf SGEL zichzelf inkoopt in het distributienetbedrijf Eandis. Nochtans had Tommelein in de gemeenteraad van Oostende nog voor een deal met de Chinezen gestemd. “Voortschrijdend inzicht”, zegt de Vlaamse minister zaterdag. Tommelein ziet Eandis liever naar de beurs trekken.

Ook Bart Tommelein heeft zich nu uitgesproken tegen de deal tussen Eandis en het Chinese bedrijf State Grid. “Ik heb er mijn bedenkingen bij. Het is geen mooi verhaal, bovendien zijn er veel twijfels bij iedereen.”

De Vlaams minister van Energie ziet dat er weinig draagvlak is. “Veel mensen begrijpen niet, en ik volg hen daar wel in, dat we zoiets strategisch als ons distributienet deels willen verkopen aan een buitenlandse investeerder.”

14 procent

Het niet onbesproken Chinese bedrijf China State Grid Co. wil liefst 830 miljoen euro betalen om een minderheidsaandeel van 14 procent te verwerven in Eandis. Omdat alle Vlaamse steden en gemeenten eigenaar zijn van Eandis, moeten zij de deal goedkeuren. Meer dan de helft heeft dat al gedaan.

De laatste weken worden steeds meer vraagtekens geplaatst bij de deal. Zo zouden de Chinezen mogelijk buitensporig veel macht krijgen in ruil voor het relatief kleine aandeel van 14 procent. Jonathan Holslag (professor internationale politiek), John Vandaele (journalist bij MO*) en Dirk Van de Poel (voorzitter Transitienetwerk Middenveld) pleitten er in De Morgen ook voor om de verkoop tegen te houden: Eandis is van jou en mij (en niet van de Chinezen)”.

“Voortschrijdend inzicht”

En wisselt ook minister Tommelein van kamp. Daar waar hij in de Oostendse gemeenteraad nog voor de deal stemde, slaat nu de twijfel toe. De voormalige staatssecretaris voor privacy is bezorgd om wat er met de data van verbruikers zal gebeuren, eens de Chinezen die in handen krijgen. “Door de energie-omslag zal er veel veranderen de komende jaren. Decentrale netwerken, slimme meters, noem maar op. Daarvoor zullen we enorm veel data moeten verzamelen”, zegt de voormalige staatssecretaris voor Privacy. “Hebben we genoeg nagedacht over dit aspect? Willen we onze data wel delen?”

De Open Vld’er beseft dat er aanpassingen nodig zijn aan de kapitaalstructuur van Eandis, zoals de Vreg (Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt) het heeft voorgeschreven. “Die aanpassing zal sowieso wel noodzakelijk zijn in de toekomst. We staan voor een grote energie-omwenteling”, aldus Tommelein. “Maar vanwaar die grote haast?”

‘Als mij dit opnieuw zou voorgelegd worden, zou ik niet meer ja stemmen’

Bart Tommelein

Dat Tommelein als gemeenteraadslid in Oostende voor de Eandis-deal met de Chinezen heeft gestemd, ziet hij niet als een probleem. “Voortschrijdend inzicht”, zegt Tommelein. “Ik voel dat het draagvlak volledig weg is en ik vind dat we dat niet zomaar mogen negeren. En ik weet ondertussen, net als iedereen, meer dan een maand geleden. Als mij dit opnieuw zou voorgelegd worden, zou ik niet meer ja stemmen”, klinkt het. “Ik denk dat het goed zou zijn dat de aandeelhouders nog eens goed zouden nadenken vooraleer de stap te zetten. Een beursgang van Eandis zou de beste keuze zijn.”

Groen: “Verantwoordelijkheid nemen”

Groen reageert tevreden op het “voortschrijdend inzicht” van Tommelein. Fractieleidster Meyrem Almaci juicht toe dat minister Tommelein “zich achter ons standpunt schaart”. “De meerderheid moet nu haar verantwoordelijkheid nemen. De uitspraken van minister Tommelein liegen er niet om: deze deal is slecht nieuws voor de Vlamingen en hun energiefactuur”, dixit Almaci.

 

Meyrem Almaci

De oppositiepartij ziet een alternatief in een eigen voorstel. “Het is nog niet te laat om deze slechte deal tegen te houden. Woensdag wordt een eerste belangrijk moment”, verwijst ze naar het nooddecreet van fractiegenoot Johan Danen. Dat voorstel wil vermijden dat een buitenlandse investeerder grote invloed verwerft in Eandis.

Het oppositievoorstel staat woensdag op de agenda in het Vlaams Parlement. De groenen roepen Open Vld, “maar ook de twijfelende collega’s van sp.a en CD&V”, op om “de Eandis-deal deal terug naar af te stemmen”.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *